TOP 3-ban a Dívány az online női kiadványok között

2024-01-25

Podcast indítása, első könyv megjelenése, látogatottsági sikerek – többek között ezekkel zárhatta a 2023-as évet a Dívány. A kiadvány évről évre feljebb kúszott a látogatottsági rangsorban, a tavalyi év pedig elhozta számára a TOP3-as helyezést.

A Dívány menetelése 2023-ban sem állt meg, folyamatosan tudta növelni olvasói bázisát köszönhetően a szerkesztőség tudatos rugalmasságának és alkalmazkodóképességének. A kiadvány nagy figyelmet fordít arra, hogy naprakészek legyenek az olvasói igények terén, és reagáljanak a gyorsan változó tartalomfogyasztási szokásokra.

„Az online média elképesztő gyorsasággal, tényleg napról napra változik. Nincsenek bevált receptek: ami tegnap még működött, holnap már nem fog. Ha sikeresek vagyunk, az annak köszönhető, hogy folyamatosan figyelünk, elemzünk, készenlétben vagyunk, újratervezünk, igyekszünk proaktívak lenni, illetve gyorsan reagálni a megváltozott tartalomfogyasztási szokásokra. Az is nagyon fontos, hogy a Dívány munkatársainak igen erős az elköteleződése mind a kiadvány, mind a kiadó mellett” – foglalta össze Reiber Gabriella, a Dívány főszerkesztője.

Nézzük meg, mit jelent ez a számok terén! A hivatalos közönségmérési adatok szerint a Díványt tavaly naponta átlagosan több mint 128 ezren olvasták, 47 százalékkal többen, mint 2 évvel korábban. 2023-as eredményével bekerült a három legolvasottabb online női kiadvány közé. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy az Indamedia prémium női magazinja 2021-ben a lista ötödik helyén állt, egy évvel később már a negyedik helyre sikerült kerülnie, majd 2023-ban bekerült a TOP3-ba.

Az oldalmegtekintések (Views) számában is jól szerepelt a Dívány tavaly, a napi átlag 244 840-es eredményével szegmensének legjobb öt kiadványa között foglalhatott helyet.

„Egészen álomszerű a Díványnál dolgozók közössége, mind szakmailag, mind emberileg. A napi munka során számtalan kiemelkedően értékes riport, interjú és véleménycikk születik szerkesztőségünkben. Ezenkívül elindult tavaly a Dívány podcastje, és megjelent az első saját könyvünk is” – mondta a főszerkesztő.

A Dívány podcastje arra keresi a választ, hogy valóban jobb volt-e régen, mint most?

Az Időutazók kultúrtörténeti podcast tavaly augusztus közepén indult, és minden adásban egy-egy izgalmas élethelyzetet jár körbe és vizsgál meg a múlt, valamint a jelen nézőpontjából. Az első adásban például arról beszélgettek a műsor készítői, hogy milyenek voltak, illetve kik voltak a híres emberek régen, és kik most, de szó esett már a divat, a szépségápolás és a gyereknevelés változásairól is. Arról, hogy honnan jött a podcast koncepciójának ötlete, Reiber Gabriella mesélt:

„A Dívány szerkesztőségében sok olyan munkatárs van, aki nem "csupán" újságíró. Van köztünk például nyelvészdoktor, irodalomterapeuta, stílustanácsadó, tanár, hordozási tanácsadó, így adta magát, hogy különböző témákat a saját belső szakértőinkkel járjunk körbe. Ezután jött az ötlet, hogy mivel a Dívány sokat foglalkozik történelemmel is, miért ne tehetnénk ezt kultúrtörténeti kitekintésben, egyfajta időutazóként ugrálva a korszakok közt. Kifejezetten jól fogadta a közönség az Időutazókat, így még tavaly elkészült a második évad is.”
Izgalmas és olykor meghökkentő múlt századi utazásra hív a Dívány első könyve

A decemberben megjelent A szülési versenytől a bankrabló cipészekig – Meglepő hétköznapok a múlt század elejéről című kötetben nem jól ismert történelmi eseményeket írt meg a Dívány szerkesztősége, hanem egy igen izgalmas korszak hétköznapi életét próbálták megmutatni, különösen a mai szemmel már meglepő, esetleg megmosolyogtató momentumokat idézték fel.

Arra a kérdésre, hogy kinek ajánlja leginkább a kötetet, Reiber Gabriella elmondta: „Akik már beleszerettek az Időutazókba, azok biztosan értékelni fogják a könyv lapjain megelevenedő kultúrtörténeti utazást, de reméljük, hogy mások is kedvet kapnak az olvasáshoz.”

Milyen tervekkel vágott 2024-nek a Dívány?

A Díványon várható újdonságokkal kapcsolatban a főszerkesztő egyelőre nem szeretett volna részleteket elárulni, de kis bepillantást adott az idei terveikbe: továbbra is fejlődési pályán szeretnék tartani a Díványt, illetve tovább erősödni a mennyiségi mellett a minőségi mutatókban is.

Hirdetnék