Társadalmi probléma megoldásáért kapott médiadíjat a Femina újságírója

2021-04-16

Az Élet Kis Virága Alapítvány alapító elnökével készített interjúval Hódos Hajnalka nyerte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) és a Fellowes újságírói pályázatát. A Femina újságírója díjazott cikkében a sérült gyermekeket otthon ápoló családok életét és gondjait mutatta be.

A Társadalmi problémák megoldása a nyilvánosság erejével című médiapályázatra 16 pályamű érkezett be, melyek mindegyike fontos témát járt körbe, és igyekezett a nyilvánosság erejével a megoldás irányába mozdítani a feltárt eseteket. A pályázatok között a riporttól az interjún át a tényfeltáró cikksorozatig vagy videótudósításig számos műfajban érkeztek alkotások, melyek az intézményi visszaélések feltárásától a nehéz emberi sorsok bemutatásáig sokféle társadalmi problémát mutattak be.

„A médiában dolgozók a gyakorlatból tudják: az újságírás legtöbbször szélmalomharc, de szerencsére akadnak kivételek is, amikor a nyilvánosság eszközével sikerül egy kezelhetetlennek tűnő problémát megoldani, megakadályozni vagy elrendezni. Néha egy egyszerű hír, egy riport, egy interjú indítja el azt a folyamatot, ami elvezet a megoldáshoz, máskor kitartó kutatómunkára, oknyomozásra, tényfeltárásra van szükség a pozitív végkifejlethez. Ugyanakkor mindig elengedhetetlen az újságíró elkötelezettsége, bátorsága és állhatatossága, ezt jutalmazta most a Fellowes” – mondta Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke.

A szakmai zsűri Hódos Hajnalkának ítélte oda a félmillió forintos díjat a tavaly decemberben megjelent interjújáért, melyet Völgyiné Zörgő Sárával készített. Sára két egészséges és egy sérült gyermeke mellett alapította meg férjével együtt az Élet Kis Virága Alapítványt, mely súlyosan és halmozottan sérült gyermekeket nevelő és ápoló családok helyzetét szeretné megkönnyíteni. A cikk megjelenéséig a szervezet szinte kizárólag baráti támogatásokból, felajánlásokból és pályázaton nyert pénzekből tartotta fenn magát, de a nyilvánosságnak köszönhetően egyre ismertebbé vált, több sérült gyermeket nevelő anya szerzett tudomást róluk, és sokan jelentkeztek, hogy közösséget alkotva egymást támogassák és segítsék. A nyertes cikk  itt olvasható.hajni_cikk.png„Vannak olyan élethelyzetek, olyan társadalmi csoportok, amiket a média nem kedvel túlságosan, szebben megfogalmazva: nem kapnak elegendő figyelmet. Ezek a szegénység, a cigányság, a fogyatékossággal élők. Ilyen perifériára szorult csoport a sérült, fogyatékos gyermeket ápoló családok is. Nagyon kevesen látnak bele egy ilyen nehéz életbe. Szerettem volna megmutatni, hogy élnek ők, milyen nehézségekkel kell szembenézniük, és azt, hogy még egy ilyen küzdelmes életbe is belefér az, hogy segítséget nyújtsunk másoknak, a sorstársainknak” – árulta el a Femina újságírója az interjú céljáról.

Hódos Hajnalka tartott attól, hogy a személyes ismeretség miatt túlságosan bevonódik, ami az interjú hátrányára válik. A végeredményt látva viszont úgy véli, éppen a kettejük között levő baráti viszony miatt lett az írás annyira emberi. Az elismeréssel kapcsolatban elmondta: „Nagyon örülök a díjnak. Több mint egy évtizede dolgozom újságíróként. Ez alatt az idő alatt az olvasóim szeretete volt az egyetlen visszajelzés, amit a munkámmal kapcsolatban kaptam. A Sárával készült interjú rövid időn belül a második díjat hozta nekem, ez komoly visszajelzés nekem. Most valóban a helyemen vagyok, arról és úgy írok, hogy annak értelme és eredménye van” – tette hozzá a Femina újságírója.

Kreutz László, a Fellowes Hungary ügyvezetője a pályázat ötletével kapcsolatban megjegyezte, hogy olyan újságírói tevékenységet szerettek volna díjazni, aminek hatására egy fontos társadalmi ügy reflektorfényt kap, amivel elindulhat valamiféle pozitív változás.

„Felemelő volt a sok nagyszerű pályamunkát olvasni, valamennyi zsűritag nevében mondhatom, hogy igen erős mezőnyben lett Hódos Hajnalka anyaga a nyertes. Nehéz volt a döntés. Gratulálunk neki!” – mondta Tüske Gabriella, a Well PR munkatársa, a Fellowes Hungary kommunikációs tanácsadója.

Hirdetnék