Stílusosan mondtunk búcsút a műanyagnak

2021-07-16

2021. július 1-jén jelentős változások léptek életbe Magyarországon, ugyanis számos egyszer használatos műanyag termék forgalmazását tiltották be ettől a naptól. Környezetvédelmi szempontból tehát egy új időszámítás kezdődött el, amit mi is illő módon szerettünk volna megünnepelni: műanyagmentes napot tartottunk az Indexen!

A kormány rendelete értelmében júliustól tilos forgalomba hozni számos olyan egyszer használatos műanyag terméket, amely komoly környezeti terhelést jelent. A 2019. június 5-i európai parlamenti és tanácsi irányelvekkel összhangban meghozott döntés értelmében nemrég búcsút mondtunk többek között a fültisztító pálcikáknak, a műanyag evőeszközöknek, tányéroknak, az expandált polisztirolból készült italtárolóknak és poharaknak, valamint a szívószálaknak. Ezek mellett azoktól a könnyű műanyag hordtasakoktól, vagyis zacskóktól is megváltunk, melyek falvastagsága 15 mikron vagy afeletti.

A fenti példákból jól látszik, hogy az életünk nem fog gyökeresen megváltozni, mégis jelentős lépést tettünk egy környezettudatosabb élet felé. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a téma súlyának és fontosságának megfelelő módon foglalkozzunk a témával, bemutatva az életbe lépő változásokat és azok hátterét.

Partnerünk, a Hell Energy közreműködésével július 1-jén egész napon át olyan tartalmakkal készültünk, amelyek körvonalazták és értelmezték a rendelet hátterét, megnéztük, milyen hasonló erőfeszítéseket tettek más országokban, foglalkoztunk a tengerek és óceánok műanyagszennyezésével, de kitekintettünk a jövőbe is, hogy a holnap műanyagmentes világáról is előrejelzést adjunk. 

zold_index_3.jpg“Az egyik legnagyobb fenntarthatósági kihívás ma a csomagolások újrahasznosítása és visszaforgatása a gazdaságba. Cégcsoportunk elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt, nem véletlen tehát, hogy rövid és hosszútávú stratégiánk kialakításakor, beruházásaink megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítunk a környezettudatos működésre. Ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy ez a szemlélet a nagyobb nyilvánosság felé is eljusson, ezért tartottuk remek ötletnek az Index-szel való együttműködést, mely a műanyagmentes napban öltött testet. Ez kiváló eszköznek bizonyult arra, hogy komplex módon foglalkozzunk az újrahasznosítás kérdéskörével, és megmutathassuk elkötelezettségünket a téma iránt” - fejtette ki Mihály Eszter, a Hell Energy CSR managere.

Örömmel tapasztaltuk, hogy az Index olvasóit is megmozgatja a környezettudatosság kérdésköre. Jurecska Laurával, az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének tudományos munkatársával készített interjúnk vitte a prímet, amelyben a mikroműanyagok tulajdonságairól és veszélyeiről beszélgettünk, de kiválóan teljesített a július 1-től életbe lépő rendelet hátterét, illetve a műanyagok élettani hatásait boncolgató cikkünk is. Tematikus napunkon olvasóink arra is kíváncsiak voltak, hogy a vendéglátósokat hogyan érintette az új törvény, de szexinek találták az idén 82 éves nejlonharisnyát is. A műanyagmentes napra készített tartalmainkat csaknem 100 ezer olvasó böngészte.

Tematikus összeállításunk tehát fantasztikusan pörgött, bízunk benne, hogy tartalmainkkal, cikkeinkkel és interjúinkkal mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy itthon is egyre gyorsabban haladjunk a műanyag mentesség útján. 

Hirdetnék