Megállapodott az Indamedia és a Google

2022-05-23

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Indamedia cégcsoport megállapodást írt alá a technológiai óriással, így a Google előnézetként is megjelenítheti a médiavállalat portfóliójába tartozó kiadványok tartalmait.

2021. június 1-jétől hatályos a szerzői jogi törvény azon módosítása, amely a vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően az internetes tartalmakat is érintő, a korábbiaknál szigorúbb szabályozást ír elő szerzői jogi kérdésekben. A jogi reform számos változást hozott, köztük azt, hogy néhány szabad használatú kivételen felül (pl. linkek és nagyon rövid részletek) hozzájáruláshoz köti az online kiadók híreinek, tartalmainak üzleti célra való átvételét.

Az új szabályozás érintette a többi között a Google hírszolgáltatási tevékenységét is, amely a helyi online médiumok tartalmait előnézetként szemlézte keresőoldalain, valamint a Google News felületén. A technológiai cég az új jogszabály hatálybalépését követően Magyarországon is egyeztetéseket kezdeményezett a digitális médiapiac szereplőivel annak érdekében, hogy megfeleljen a szerzői jogokat érintő törvényi előírásoknak.

A hazai nagy médiavállalatok közül elsőként az Indamedia cégcsoporttal állapodott meg a Google, hogy az uniós irányelvnek megfelelően tudja a keresési találatok között előnézetként megjeleníteni a cégcsoport kiadványainak tartalmait.

Az elmúlt évtizedben drasztikusan megváltozott a médiapiac, a digitális médiatér globálissá vált, a lokális versenyt és a vállalatokat is felváltotta a zömében techóriások által dominált piac. Jelenleg a piaci szereplők versenyképessége leginkább azon múlik, hogy mennyire mozognak magabiztosan ebben az új határokon átívelő ökoszisztémában. Az Indamedia fontosnak tartja, hogy zászlóvivőként rendezze az internetes tartalmakra vonatkozó szerzői jogi kérdéseket, hiszen ezek megválaszolása és megoldása már évek óta foglalkoztatta a digitális médiapiacot" – mondta Ziegler Gábor, az Indamedia Network Zrt. vezérigazgatója.

További információ: press@indamedia.hu

Hirdetnék