Feloldotta a Meta az Index közösségimédia-korlátozását

2022-06-10

Az Indamedia és a Meta között született megegyezésnek köszönhetően az Index Facebook-elérése az elmúlt napokban elkezdett emelkedni, és várhatóan hamarosan visszaáll a korábbi szintre.

Május végén számoltunk be róla, hogy az Indamedia megállapodást írt alá a Google-lel, amely így előnézetként is megjelenítheti a médiavállalat portfóliójába tartozó kiadványok, köztük az Index tartalmait is. A napokban egy másik nagy technológiai céggel, a Metával is megegyezett a cégcsoport, ezúttal egy hónapok óta húzódó, vitás ügy végére sikerült pontot tenni.

Mint ismert, 2021 novemberében a Meta előzetes értesítés nélkül korlátozta az Index elérését, melynek következtében napi több százezer felhasználót vesztett a hírportál. A Facebook-szankció alkalmazásával párhuzamosan az Index közösségimédia-forgalma egy részét más szereplők felé irányították, jelentősen torzítva ezzel a hazai médiapiacot.

Hosszas egyeztetések után az Indamediának múlt héten sikerült lezárnia a vitás ügyet egy Metával kötött, írásos megállapodás formájában. A hazai és a dublini jogi csapatunk, a DLA Piper közreműködésével született megegyezés hatása már érezhető a hírportál elérésében és látogatottsági adataiban.

Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatójaAz Index hétfőn már újra az első helyen zárt a magyarországi hírportálok versenyében a hazai hivatalos mérés, a DKT adatai alapján. Az applikációs forgalmat is magában foglaló statisztika szerint a kiadványt 872 ezer olvasó látogatta meg hétfőn, csaknem 6 millió oldalletöltést generálva” – mondta Starcz Ákos, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, az Indamedia igazgatósági tagja.

Hirdetnék