Bemutatkoznak a PS blogok: Burzsuj

2011-09-19

A Blog.hu Premium Selection blogjai közül ma a Burzsuj mutatkozik be.

"»A név kötelez? Ósdi jelszó. Inkább talán a pénz kötelez. Mégsem mindegy, hogy mire költesz, ha már egyszer szert tettél egy komolyabb vagyonra.« - olvasható a Burzsuj blog nyitóoldalán. Tény, hogy társadalmi státuszunkat alapvetően határozza meg a fogyasztás, a Burzsuj blog azonban jóval több egy, a legdrágább holmikat összeszedő oldalnál. Amíg ugyanis a legdrágábbak 15 perc után totálisan érdektelenné válnak, addig a legjobbak, legalábbis az annak tartottak mindig tartogatnak valami érdekes pluszt és sosem mennek ki a divatból.

A legjobbak keresése messze túlmutat a tárgyakon. Ez egy életforma, egy állásfoglalás a minőség mellett, legyen szó akár arról, milyen inget veszünk fel, hogy mit rendelünk az étteremben, vagy akár arról, hogy melyik város melyik szállodájának melyik szobájában foglalunk szállást. A Burzsuj blog missziója a legjobb, a legstílusosabb keresése és bemutatása úgy, hogy közben ne kelljen nézni az árcédulát. Ami pedig egyszerűen csak méregdrága, de nincs mögötte plusz, azt ki kell nevettetni. Gazdagságról egyébként sem érdemes némi irónia és önirónia nélkül írni, ezt az attitűdöt már a blog neve is jelzi. Így magunkat nem, a legjobb dolgok keresését azonban véresen komolyan vesszük.

Ahhoz persze, hogy hozzáférjünk a legjobbakhoz, tetemes mennyiségű pénz, vagy pokoli nagy szerencse kell. Utóbbit könyvelhetik el maguknak a Burzsuj bloggerei, akik főállásban gazdasági, illetve életmód újságok munkatársai, ennek köszönhetően első kézből látják és tapasztalják azt, mi foglalkoztatja aktuálisan a felső tízezret és a leggyorsabban értesülnek a világ domináns milliárdos-trendjeiről is.

A Burzsuj blog kissé grandiózus és patetikus célja mégis elsősorban az, hogy a gazdagság ne legyen tabutéma és ne legyen ördögtől való. A milliárdosok élete elképesztően érdekes és ugyanennyire tanulságos, az ilyen emberekre pedig nem árt odafigyelni. Hiszen ha valakiktől, akkor tőlük lehet sokat tanulni az élet kisebb és nagyobb dolgairól. Például arról, hogy hogyan is érdemes szórni a pénzt igazán stílusosan.

Arra mindenesetre büszkék, hogy ha hinni lehet a számoknak, akkor ők a legnépszerűbb magyar luxusblog, legalábbis az oldal a HVG Goldenblog 2010 egészség-életmód kategóriájának megnyerése után a verseny fődíját is elvitte tavaly.

A Burzsuj blog szerzői:

Ács Zoltán (Bernie Madoff) végzettsége szerint magyar szakos bölcsész és külpolitikai szakértő. Számos újságnak írt már az Autó Magazintól a Figyelőn át a National Geographic-ig, elsősorban mégis gazdasági újságíró, aki jelenleg az ex-FigyelőNet, vagyis az fn.hu Üzlet rovatába ír.

Madarász János (Warren Buffet) több mint tízenkét éves újságírói tapasztalattal a Burzsuj bloggerek doyenje. A NAPI Gazdaságnál kezdte szakmai pályafutását, ahol a ranglétrát (újságíró, szerkesztő, rovatszerkesztő) végig járva jelenleg lapigazgatói pozíciót tölt be. Emellett volt ideje kipróbálni magát az online világában is, többek között alapítója és kilenc évig főszerkesztője volt az A5.hu autós- és forma1-es portálnak is.

Vida Ferenc (JD Rockefeller) olyan szociológus, aki tanult szakmáját egy percig sem művelte, inkább felcsapott újságírónak és ott igyekszik kamatoztatni tanulmányait. Jelenleg az Autó és Stílus magazin szerkesztője és a NAPI Gazdaság külsős munkatársa, alkalmanként pedig életmód magazinokba publikál."

Hirdetnék