Az Indamedia Csoport MI/AI irányelvei

2023-09-11

A hiteles tájékoztatás, az átláthatóság és a szerzői jogok védelme érdekében az Indamedia Csoport megkezdte Mesterséges Intelligencia (MI/AI) szabályzatának részletes kidolgozását. A munka célja, hogy technológiai szempontból a legmagasabb szintű szolgáltatást biztosítsuk partnereinknek és a cégcsoporthoz tartozó kiadványok olvasóinak. A generatív nyelvi modellek, mint az MI/AI legújabb fejlesztésének eredményei kijelölik a tartalomfejlesztés, adatfeldolgozás, hirdetéskiszolgálás irányait, ugyanakkor olyan veszélyeket is rejtenek, amelyek ellen a médiacégeknek védeniük kell felhasználóikat, partnereiket.

Az Indamedia Csoport kiadványai, köztük a piacvezető tartalomszolgáltató, az index.hu elkötelezett a technológiai újítások iránt, ugyanakkor felelős szereplőként látja a legújabb MI/AI megoldások veszélyeit is. Ezért fogalmaztuk meg azokat az irányelveket, amelyek alapján kidolgozzuk a technológiai fejlesztések felhasználására vonatkozó részletes szabályozásunkat, így szeretnénk garanciákat biztosítani olvasóinknak, partnereinknek a minőségi, hiteles és átlátható szolgáltatások elérésére.

Minőségi tartalomszolgáltatás és átláthatóság

A mesterséges intelligencia, különösen a generatív nyelvi modellek (ChatGPT, Bard) alkalmasak a tartalomszolgáltatás támogatására, a nyilvánosan elérhető változatok azonban még pontatlan, fejlesztés alatt álló eszközök. Alkalmazásuk ebben a pillanatban nagyobb kockázatot rejt, mint amekkora hasznot hozhat az egyes médiacégeknek, társadalmi hatásuk beláthatatlan. Az Indamedia ezért valamennyi kiadványa esetében életbe léptette azt a szabályt, hogy az MI/AI eszközök

Hiteles tájékoztatás, tisztességes piaci magatartás

Az Indamediánál az MI/AI rendszerek alkalmazására mindenkor a jogszabályoknak megfelelő módon kerülhet sor, beleértve a versenyjogi szabályokat is. Így nem használunk MI/AI megoldásokat versenyellenes célokra, például piaci adatok torzítására vagy versenytársak kizárására. Ugyanígy nem használunk MI/AI megoldásokat a tartalmak manipulálására, a hír- és információszolgáltatáson keresztül a felhasználók befolyásolására.

Minden olyan esetet, amikor a tartalom, a kreativitás az MI/AI eszközök alkalmazása miatt sérül, nyilvánosságra hozunk.

Információvédelem

Az Indamedia Csoport védi felhasználói és partnerei adatait, információit. Munkatársaink nem oszthatnak meg bizalmas információkat, üzleti titkokat vagy személyes adatokat MI/AI eszközökkel. A cégcsoportnál arra törekszünk, hogy az MI/AI eszközök legbiztonságosabb változatait használjuk a fent részletezett módon, elsősorban a humán, kreatív munka asszisztenseként.

Szellemi tulajdon tiszteletben tartása

Az Indamedia kiáll a szerzői jogok védelme mellett. Az MI/AI rendszerek fejlesztői számos esetben az alkotók és a szerzői jogi jogosultak hozzájárulása nélkül használnak fel szellemi alkotásokat a rendszerek fejlesztéséhez. Az Indamedia elkötelezett az alkotók és a jogtulajdonosok jogainak tiszteletben tartása iránt. Az MI/AI rendszerek alkalmazása során tiszteletben tartjuk a személyhez fűződő és a vagyoni jogokat, a szomszédos jogokat és minden olyan egyéb jogokat, amelyek a jogtulajdonosok eredeti tartalom létrehozásába fektetett erőfeszítéseit védik.

Kijelentjük továbbá, hogy az Indamedia Csoporthoz tartozó honlapokon megjelenő tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Az adott kiadvány kiadója, illetve a honlap üzemeltetője minden jogot fenntart a tartalommal kapcsolatosan, beleértve a tartalom MI/AI rendszerek fejlesztése vagy tesztelése céljából történő felhasználását is. Ezzel kapcsolatosan bővebben lásd az adott honlapon közzétett szerzői jogi tájékoztatót.

Jogszabályok nyomon követése

Az Indamedia mint a hazai digitális piac vezető kiadója, felelősséget érez a hiteles információszolgáltatásért, a partnerek minőségi kiszolgálásáért, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ha szükséges felhívjuk a döntéshozók figyelmét a technológiai folyamatok miatt esetlegesen szükségessé váló jogszabály-módosításokra.

Hirdetnék