Az étel, amely összeköt – Hétköznapi, mégis izgalmas fogások a Rácz-Gyuricza család konyhájából
Hetekig az előrendelési toplista élvonalában szerepelt, napokig az első helyen – ennyire várta a nagyközönség Rácz-Gyuricza Dóra gasztroinfluenszer első könyvét, a 200 fokont. 65, többségében egyszerűen elkészíthető recept, amelyeket személyes történetek gazdagítanak, bepillantást engedve a Michelin-csillagos séf családjának életébe.
Hat fejezet, hat történet, hatvanöt tuti recept a pörgős mindennapokhoz, vagy akár az ünnepi asztalra – ezeket kínálja Rácz-Gyuricza Dóra, valamint praktikákat a rohanós mindennapokra, vagy a gyerekekkel közös sütéshez, no és a séf kedvenceit, szeretteink számára meglepetésként elkészítve. A hatalmas népszerűségnek örvendő gasztroinfluenszer 2019-ben a Konyhafőnökben főzött hétről-hétre, képernyő elé tapasztva az új receptek iránt érdeklődő televíziónézőket. Ennek a műsornak köszönhető, hogy megismerkedett az egyik leghíresebb magyar gasztroítésszel, Rácz Jenővel, akivel 2021 óta férj és feleségként élnek, immáron közös gyermekkel kiegészülve. Nem titkolja, hogy mindennapi életük és egyben kapcsolatuk egyik fontos bázisa az ételek szeretete, amivel az érzéseiket is ki tudják fejezni.
“A főzés az én szeretetnyelvem, életem egyik fő mozgatórugója. Én mindenkit megetetek, aki szeretek” – fogalmazta meg Dóra.
Családanyaként napi háromszor süt-főz, miközben munkáját is ellátja. Családja és ő maga is Brazíliából származik, a kéthoniság a receptjeiben is visszaköszön. Ezekre figyelt fel a Michelin-csillagos séf, aki később arra bíztatta Dórit, hogy ötleteit ossza meg az emberekkel is: „Annyi jó recepted van, jól állna neked, csináld!”.
A könyv címe, a 200 fokon utal egyrészt Dóri brazil gyökereire, tűzről pattant egyéniségére, másrészt Jenővel közös életükre, ahogy ő fogalmazott: “Mi valahogyan mindig picit magasabb lángon élünk. Azt már kezdő háziasszonyként is hamar elsajátítja az ember, hogy 180 fokon a legtöbb dolog megsül, de a nagyobb rutinnal és szélesebb gasztronómiai ismeretekkel rendelkezők tudják, hogy érdemes kísérletezni a hőfokok növelésével.”
Az izgalmas recepteket rövid, személyes történetek gazdagítják, amelyeken keresztül jobban megismerhetjük a Rácz-Gyuricza családot, közelebb kerülhetünk a klasszikus értékekhez, és ahhoz a modern női minőséghez, amely során nem csak otthon, hanem a munka világában is helyt kell állni.
“A könyvben elmesélem, miket tálalok egy Michelin-csillagos séfnek, miután hazaér a munkából. Amikor kevés időm van főzni, ha diétázik valamelyikünk, vagy ha egyszerűen csak le akarom venni a lábáról. Megmutatom azt is, mit főz ő nekünk, és milyen praktikákat lestem el tőle az évek során.”